page

Thursday, January 20, 2011

++ Pohonlah KEAMPUNAN dan KEMAAFAN sebelum TERLEWAT ++


Assalamualaikum..
prnah dgr pasal orang kalau tak mintak maaf diatas kesalahan yang dilakukan terhadap manusia,maka selain diseksa dia juga akan diperlambatkan untuk memasuki syurga setelah semua dosa terhapus.

orang yang tidak memaafkan dosa orang lain juga akan diperlambatkan dia untuk memasuki syurga.tetapi berbahagialah kpd sesiapa yang saling memaafi kerana ALLAH akan menyediakan untuknya sebuah mahligai yang tak terhingga indahnya,Pohonlah KEAMPUNAN dan KEMAAFAN sebelum TERLEWAT

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:

“Sesiapa yang ada sebarang kesalahan dengan saudaranya maka hendaklah diselesaikan sekarang, kerana sesungguhnya di sana (di akhirat) tiada lagi wang ringgit untuk dibuat bayaran, (yang ada hanyalah) diambil hasanah (kebaikan) yang ada padanya, kalau dia tidak mempunyai kebaikan, diambil keburukan orang itu lalu diletakkan ke atasnya.”
 


Huraian
Pengajaran hadith : 

# Setiap umat Islam adalah dituntut menyelesaikan segala kesalahan, hutang-piutang dan sebagainya di dunia ini sebelum berpindah ke alam akhirat di mana jika ada apa-apa hak orang lain padanya maka mestilah ia mengembalikannya dan jika tidak dapat dikembalikan hendaklah ia meminta perlepasan daripada pemiliknya. 

#Termasuk juga hak-hak Allah S.W.T hendaklah diselesaikan seperti mengqadha’kan amal-amal fardu yang pernah ditinggalkan dahulu dan sebagainya. 

#Sesungguhnya sesuatu perbuatan yang menyakiti hati orang atau makhluk lain akan menyebabkan dosa. Oleh itu kita diseru supaya segera meminta maaf dan bertaubat memohon keampunan selagi ada kesempatan (sebelum ajal mendatang). Jika tidak penyesalan yang amat besar akan ditanggung di akhirat kelak. 
Ku Pinta Kemaafan

Aku bukan seperti engkau sangkakan,
Pura-pura dalam berjuang,
Aku bukan seperti engkau sangkakan,
Pura-pura ketika berkata,
Namunku akui diri ini penuh dengan khilaf,
Yang sering terlanjur kata,
Juga tidak pandai bermadah pujangga.
Teman,
Kupohonkan kemaafan,
Keterlanjuran yang berulang kali.
Teman,
Kita patrikan di sini,
Berakhirnya sebuah lamunan duniawi,
Terima syukur taufik Ilahi.
Teman,
Kita patrikan di sini,
Sebuah kejayaan yang memberikan kebahagiaan hidup dunia akhirat.
Teman,
Jika daku terkasar bahasa,
Maafkanlah diriku.


4 comments:

 1. waahh..hrap x de lah kslhan yg tnpa sdar kta wat skitkn ati org..haih..

  ReplyDelete
 2. ceq pohon maaf suka pukoi2..hihihi

  ReplyDelete
 3. mra: (",)
  arjuna:harap2 cm 2 la xmAu la sakiti hati org
  nub:ok sya ampun kamu heheheheh

  ReplyDelete