page

Thursday, September 22, 2011

Ladang Anggur Tasek beris Di SIK KEDAH


Assalammualaikum semua....
Wahhh lama gilerrrr...aku xupdate my Blogku nie
dh bersawang2 nye....kesian kt aku kan....
korang nk tau knp aku lama x update blog aku nie....
SEBABNYA:
1.sekarang aku pkai broadband line mmg lembab kt umh aku nie
2.aku sekarang bz sgt ngn kje
3.dan last sekali aku ada kenduri kendara byk so di jemput kena la pegi kan...

Hari sabtu lepas kami sekeluarga ke kulim ke umah kakak aku utk pegi
kenduri kawin kawan housemate kakak aku time kakak aku belum kawin dl la...
kenduri tue pada ari ahad iaitu 18.09.2011
pas kami sekeluarga pegi kenduri kawan kakak aku pastu kakak aku 
ajak ke ladang Anggur kt sik tue...
so kami smua setuju pkat mau pegi smua la,,,,
so kami pun gerak ke sana lah.....

Adik aku tue geram tengok buah tue dia kta mcm nk petik2 je msuk dlm mulut dia...
tp diorang dh tulis di larang memetik


Wednesday, August 24, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1432


Salam semua…
Pejam celik pejam celik kita berpuasa dah hari ke 24 
tiggal 5 hari saja lg bulan ramadhan akan berakhir 
pastu tiba lah bulan syawal yg mulia….
dan  kita akan sambut hari raya aidilfitri ….
Yeahhh esok saya last keje,saya akan bercuti selama seminggu
selama bercuti  blog saya pun cuti jgk la coz kt kg 
saya x ada tenet...nanti bila dh masuk kje semula saya
akan update entri n gambar2 raya...
Di kesempatan bulan ramadhan yg mulia nie…
saya menyusun 10 jari ada salah dan silap terkasar bahasa 
sama ada secara lisan atau penulisan harap di maafkan….
dan halalkan makan minum…
untuk korang yang nk balik kampong halaman 
berhati2 lah di jalan raya…ingat lah orang yang tersayang…



Jika HATI sejernih AIR, jangan biarkan IA keruh,
Jika HATI seputih AWAN, jangan biarkan dia mendung,
Jika HATI seindah BULAN, hiasi IA dengan IMAN.
  Mohon Maaf zahir Dan batin

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


Tuesday, August 16, 2011

16 Ramadhan


Salam semua.....
ermmmm lama nya aku x update blog nie rsa sunyi sepi je bila x update blog nie..
pejam celik, pejam celik dh 16 hari di bulan ramadhan....
ada 13 hari lgi kita nk tgai kn bulan ramadhan rasa sedih pulak bila 
bulan ramadhan nk tgal kn kita
 pastu kita akan tiba bulan syawal pulak kan...
korang macam mn persediaan raya...????



Tuesday, August 9, 2011

Belajar Untuk Menerima


Hidup ini semakin hari semakin banyak pula dugaan. Dugaan semalam belum lagi tamat, datang pula dugaan dan cubaan pada hari ini. Namun, sebenarnya tanpa kita sedari dugaan tersebut sebenarnya telah mengajar kita. Mengajar kita erti menerima.
Setiap anak Adam di atas muka bumi ini telah ditentukan Allah ajalnya, rezekinya, jodohnya dan menjadi orang yang sengsara ataupun sebaliknya sejak azali lagi. Sebagai contoh:
Hari ini Aminah makan nasi goreng dan air laici, malamnya pula Aminah makan mee goreng dan air masak. Jadi, di sinilah ketentuan Allah bahawa rezeki Aminah dari segi makanan, minuman dan sebgainya telah ditetapkan baginya.
Begitu juga rezeki dari segi Belajar. Sebagai contoh: Aminah merupakan pelajar SK. Fakeh Abdul Samad, setelah itu dia melanjutkan pelajaran ke SMK. Seri Mahkota. Kemudian tamat sahaja SPM, dia melanjutkan pelajaran ke Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan dan kemudian menyambung pelajaran ke Universiti Malaysia Terengganu. Ini semua merupakan ketetapan Allah kepada setiap hamba-Nya. Suatu ketentuan yang telah ditetapkan sejak azali lagi.
Ketika Aminah di sekolah, matriks dan universiti banyak pula cabaran dan dugaan yang diberikan Allah sesuai dengan kesanggupannya. Segala dugaan dan cabaran yang ditempuhi haruslah diiringi dengan kesabaran dan kecekalan. Bagaimana untuk menerbitkan rasa sabar?
Rasa sabar insya-Allah dapat dilahirkan apabila seseorang itu belajar untuk menerima. Belajar untuk menerima segala ketentuan Allah. Apabila seseorang itu menerima segala dugaan Allah dengan sabar. Maka ganjaran yang besar akan diperolehi di dunia bahkan ganjaran yang sangat besar di Akhirat.
Usahlah khuatir, kerana Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hamba-hamba-Nya. Segala kesusahan yang kita hadapi moga dapat memberi suatu hasil yang lumayan di dunia dan di Akhirat kelak.
"Bersama kesusahan ada kesenangan, sesungguhnya bersama kesulitan ada kesenangan."[al-Insyirah, ayat 5 dan 6]
Usaha, Doa, Tawakal dan Redha
Bagaikan suatu formula pula. Usaha + Doa + Tawakal + Redha = TENANG. Sudah pasti ketenangan dapat dihasilkan apabila menggunakan bahan-bahan seperti Usaha, tanpa usaha kita tidak mungkin berjaya (dengan izin-Nya), kerana Allah tidak menyukai hamba-Nya yang selalu berdoa tetapi langsung tidak berusaha, sebagai contoh:
Ali sangat lapar ketika itu, dia terus berdoa kepada Allah agar memberinya makanan. Namun begitu, dia langsung tidak berusaha untuk mendapatkan makanan.
Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum itu melainkan dia berusaha untuk mengubahnya sendiri. Ya, USAHA!
Doa merupakan senjata orang Mukmin, berdoalah dan jangan sombong! Allah tidak menyukai hamba-Nya yang sombong iaitu yang selepas selesai solat, langsung tidak berdoa meminta kepada Allah.
Setelah kita masukkan bahan usaha + doa, kita campurkan pula ramuan Tawakal. Tawakalbererti berserah kepada Allah.
Bahan yang terakhir adalah Redha, sebagai contoh apabila seseorang itu memperoleh keputusan peperiksaan yang tidak cemerlang, seharusnya dia redha, walaupun dia sudah berusaha dan berdoa sehabis mungkin. Bersangka baiklah pada Allah S.W.T kerana Dia lebih mengenali diri kita berbanding, kita mengenali diri sendiri. Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hamba-hamba-Nya.

Maka,apabila kita redha. Bahan-bahan tersebut telah membuatkan kita mencapai tahapREDHA.
Insya-Allah
Wallahualam

Tuesday, August 2, 2011

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan


sal2
Selamat menyambut bulan Ramadhan kepada semua Dan Selamat Berpuasa dan Menyambut bulan Ramadhan 2011 ini.Semoga di bulan Ramadhan ini, kita terus dikurniakan kesihatan yang baik dan dilimpahi rezeki yang diredhainya. Insyaallah
Perkataan yg indah adalah “ALLAH”
Lagu yg merdu adlh “AZAN”
Media yg terbaik adlh “AL QUR’AN”
Senam yg sehat adlh “SOLAT”
Diet yg sempurna adlh “PUASA”
Kebersihan yg menyegarkan adlh “WUDHU”
Perjalanan yg indah adlh “HAJI”
Khayalan yg baik adlh ingat akan “DOSA &TAUBAT”




Lafaz niat puasa (harian)

niatharianpuasa

Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala


Lafaz niat untuk sebulan puasaniatsebulanpuasa

Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan kerana Allah Ta”ala

Doa Berbuka Puasa
doaberbuka
Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.

Doa Selepas Berbuka Puasa

doasesudahberbuka
Ya Allah! Kerana Engkau aku berbuka puasa dan kepada Engkau aku beriman dan atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat. Ya Allah! Aku minta diampuni dosaku dengan rahmat Engkau yang meliputi segala sesuatu.


Kita minta kpd ALLAH setangkai bunga segar,
DIA beri kaktus berduri.
Kita minta rama2,diberi ulat beluncas.
Kita sedih dan kecewa....
Namun kemudian,kaktus itu berharga,
indah sekali .
Dan Ulat itu pun menjadi rama2 yg cantik.
Itulah jalan ALLAH,indah pada masaNYA 
TUHAN tidak memberi apa yang kita harapkan,
Tetap DIA memberi apa yang kita perlukan..
kadang kita sedih,kecewa,terluka,Tetap jauh diatas
segalanya DIA telah mengatur yang terbaik dalam 
hidup kita
"SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK 
DAN
SELAMAT MENJALANI IBADAH PUSA"




Tuesday, July 26, 2011

BEN ASHAARI AJAK JOIN BLOGLIST BLOGGER BARU

Assalammualaikum Semua


Kalau nk join Klik SINI

Diriku Sayang Padamu......


Assalammualaikum semua yg sudi datang teratak ku nie....
Ecehhhh...tgok tajuk di atas pun msti korang kata tgh fellingkan heheh3....
alamakkkkk oiiii terlebih jiwang lak....
OMG.....nape tiba arini rasa nk felling lak ...
aduhhhh nie la di katakan jiwa kacau bilau nie..kihhhh...kihhhhh ...kihhhhhh..
alallalalaalalalala....................
xdak pe pun sebenarnya....cuma diriku rindu saat manis bersama 
org yg penah ku cintai dlu....tp kini dia sudah tiada lg dlm hidupku buat
selama lamanya....

senyumanmu dan kasihmu menusuk dan membelai kalbu sejak detik pertemuan..tiada kata seindah bahasa dapatku huraikan tentang kesucian kasihmu..ia terlalu indah untukku..ku ukirkan senyumanmu dihatiku sebagai penguat kasih kita..keindahan hubungan kita adalah hiasan yang terindah didalam hidupku..


Ku rindu gelak tawamu....
ku rindu gurau sendamu....
ku rindu senyumanmu......
ermmmm pelbagai2 lg la.....


Monday, July 25, 2011

Tired


Assalammualaikum N Salam 1malaysia
Hurmmmmmm..........rasa letih skit kje arini byk benda kena setel
baru satu bab setel ada lagi keje x setel lg.....waduhhh pening2 kepala nie
sowey korang kalau  x sempat nk blog walking hari nie
tima kasih byk2 yg sudi tinggal kan jejak
nanti saya free saya akan  balas jejak ke blog korang lak yerrr.....


Tuesday, July 12, 2011

Sakitku Tak Siapa Yg Tahu

Assalammualaikum.....
ermmmmmmmmm..............sangat2 stressssssssssssssssss............
memikirkan sesuatu yg x tahu bila akan berakhir......
entah esok n lusa entah la aku xtahu la sampai bila nie...
dalam otak aku pun serabut banyak hal nk kena pikir demi masa depanku...


Kalaulah kita diberi kelebihan oleh Allah untuk mengira kembali berapa jumlah kalimah tension, boring, dan seumpama dengannya yang telah kita ucapkan, entah sudah kali ke berapa ribulah agaknya.


YAALAH PERMUDAHKAN LAH SEGALA URUSANKU.............AMINNNNN

Sunday, July 3, 2011

Gegar Blog JULAI 2011


Assalammualikum semua....
Jom kita gegar beramai2...
nk join klik di bawah nie

^ ^ ^ ^ 
^ ^ ^ ^ 
^ ^ ^ ^
^  ^ ^ ^ ^ ^
 ^ ^ ^ ^ ^ ^
^ ^ ^ ^ ^
^ ^ ^ ^
^ ^ ^
^

Tuesday, June 28, 2011

Israk Mikraj 27 Rejab 1432


Kewafatan Saidatina Khadijah r.a memberi kesan besar kepada Rasulullah saw.
Baginda kehilangan pendorong setia, malah kewafatan Abu Talib juga memberi kesan yang sama terhadap Baginda disaat dakwah Islam berada diposisi paling tenat kerana tiada kemasukan baru ke dalam agama Islam di kalangan penduduk Mekah.
Memujuk kekasih hatinya, Allah menganugerahkan Israk Mikraj kepada Baginda saw.
Peristiwa Israk dan Mikraj menyajikan pelbagai pelajaran untuk memperkukuhkan lagi ikatan iman umat islam atau sebaliknya.
Selain menjadi mukzijat besar yang membuktikan kenabian Muhammad saw, ia juga adalah saat dimana umat islam dianugerahi ibadah solat sebagai Mikraj roh kepada Allah setiap hari.
Kedatangan Rejab juga dirasakan begitu istimewa kerana ia menandakan hampirnya ketibaan tetamu agung Ramadhan al-Mubarak.
Oleh yang demikian, marilah kita bersama mengambil iktibar dan memahami maksud yang tersirat disebalik peristiwa besar ini. Agar kita sentiasa berada dalam lingkungan rahmat Ilahi Insyallah.
INFO: Ikuti peristiwa Israk & Mikraj selanjutnya di  http://bit.ly/IsrakMikrajSK

Rasa Syukur Membuat Hidup Terasa Indah

  • Rasa syukur membuat hidup kita menjadi indah,
  • Rasa syukur mengubah apa yang kita miliki saat ini menjadi lebih berharga, 
  • Rasa syukur mengubah masalah yang kita miliki menjadi hikmah yang bernilai,
  • Rasa syukur mengubah hidangan sederhana terasa menjadi istimewa, 
  • Rasa syukur mengubah rumah yang sempit terasa lapang dan nyaman,
  • Rasa syukur mengubah kegagalan menjadi pelajaran berharga, 
  • Rasa syukur mengubah kekeruhan suasana menjadi kejernihan, 
  • Rasa syukur mengubah yang tidak nyaman menjadi menyenangkan,
  • Rasa syukur mengubah penolakan menjadi penerimaan, 
  • Rasa syukur mengubah kebenciaan di hati menjadi kasih sayang, 
  • Rasa syukur menciptakan kedamaian dan ketenangan hati, 
  • Rasa syukur mengubah emosi menjadi latihan kesabaran,
  • Rasa syukur menjadikan masa lalu sebagai kenangan manis, 
  • Rasa syukur menjadikan masa sekarang keindahan dan kesenangan, 
  • Rasa syukur menjadikan hari esok penuh harapan,
  • Rasa syukur menciptakan visi ke depan yang penuh harapan Bila hatimu dipenuhi rasa syukur,Hidup menjadi selalu indah dan damai



Monday, June 20, 2011

Sunday, June 19, 2011

Pemergian Pak Uda untuk selamanya..AL-FATIHAH..


Pak Uda telah meninggal dunia jam 10.30 pagi tadi di IJN .Al Fatihah....
Zami Ismail merupakan seorang pelawak dan pelakon Malaysia yang terkenal. Paling diingati ialah peranan beliau dalam siri sitcom televisyen `Pi Mai Pi Mai Tang Tu' sebagai Pak Uda

Wednesday, June 15, 2011

Wordless Wednesday#1


Maksud Wordless Wednesday : Pada hari rabu, semua blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan apa2x description untuk explain gambar tersebut, biar gambar yang menceritakan tanpa korang letak apa2x penjelasan 

Monday, June 13, 2011

Bilik belajar Asrama SMK Datuk Syed Ahmad terbakar

KUALA NERANG : Sebuah bilik belajar di Asrama Putera Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Datuk Syed Ahmad di sini terbakar awal pagi ini.

Ketua Sektor Pengurusan dan Pembangunan Kemanusiaan Jabatan Pelajaran Negeri berkata, Mohamad Abd Hamid berkata kebakaran pada pukul 2 pagi itu disedari oleh pelajar yang tinggal berhampiran bilik belajar berkenaan.

``Bilik belajar itu terletak di tingkat dua asrama dan terdapat 106 pelajar lelaki yang terdiri daripada pelajar Tingkatan Satu hingga Lima menginap di asrama itu," katanya kepada pemberita selepas melawat lokasi kebakaran hari ini.


Beliau berkata semua pelajar ditempatkan di surau sekolah berkenaan buat sementara waktu.

Seorang pelajar yang enggan dikenali berkata dia terhidu bau asap dan terus memaklumkan perkara itu kepada rakan-rakan lain.

``Ramai yang sedang tidur ketika kejadian dan kami kelam-kabut keluar dari asrama untuk menyelamatkan diri.

``Nasib baik bomba bertindak pantas dan api dapat dikawal sebelum merebak ke bilik kami," katanya. 
Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Nerang Abdul Manaf Yusof berkata sebuah jentera dengan lima anggota dari balai bomba itu mengambil masa kira-kira 20 minit untuk mengawal kebakaran.

Punca kebakaran masih dalam siasatan manakala jumlah kerugian dianggarkan RM5,600, katanya. - BERNAMA 



   Dari sumber: www.bharian.com.my

Wednesday, June 8, 2011

Ucapan Terima Kasih Untuk Follower Yg Ke 1000


Salam semua....
Allamdulillah siapa sangka br 10 bulan saya berjinak-jinak dalam dunia blogging akhirnya follower blog nie mencecah ke 4 angka petang ni iaitu sebanyak 1000 follower...
saya terharu dengan kesudian kawan2 semua berkunjung ke
 blog saya yang x seberapa nie 
saya mengucapkan ribuan malahan jutaan terima kasih untuk semua followers saya yg kini telah mencecah 1000 ++  saya memang SAYANG korang semua.. mmmuuuaaaahhhhh......  Harapan sya Harap hubungan kita semua akan terus terjalin..

Skrg nie mesti nak tau kan sapa follower saya yg ke 1000 tue kan? betul tak? okey sy bg tahu skrg Dia ialah Alia Natasha ....korang nak tau alia nie br umur 14thn
dah bijak dlm dunia blogging korang yg tau lbh lanjut Korang datang la terjah blog dia
alia saya tak ada hadiah utk alia...minta maaf yer alia sy sekadar ucapan terima kasih yang tak terhingga untuk




Tuesday, June 7, 2011

Petua Untuk Hati

Istimewa untuk hati yang sedang bersedih, jiwa yang sedang berduka, minda yang sedang berkecamuk, inilah petua terbaik buat mengubat resah dan gundah:



  • Amalkan tasbih, tahmid dan takbir - Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada anaknya Siti Fatimah.



    • Berdoa - Mohonlah kepadaNya. Ingatlah, doa itu senjata bagi orang mukmin.
    • Sibukan diri dengan sesuatu - Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran & pelbagai bahan bacaan, terlibat dengan aktiviti usrah, kemasyarakatan dan sebagainya.
    • Luahkan perasaan anda - Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya (sebaiknya yang ada pertalian darah atau orang yang arif dalam agama), menulis diari atau catatan harian, menulis blog dan sebagainya.
    • Senyum - Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Senyumlah dihadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran dan hati.