page

Tuesday, June 28, 2011

Israk Mikraj 27 Rejab 1432


Kewafatan Saidatina Khadijah r.a memberi kesan besar kepada Rasulullah saw.
Baginda kehilangan pendorong setia, malah kewafatan Abu Talib juga memberi kesan yang sama terhadap Baginda disaat dakwah Islam berada diposisi paling tenat kerana tiada kemasukan baru ke dalam agama Islam di kalangan penduduk Mekah.
Memujuk kekasih hatinya, Allah menganugerahkan Israk Mikraj kepada Baginda saw.
Peristiwa Israk dan Mikraj menyajikan pelbagai pelajaran untuk memperkukuhkan lagi ikatan iman umat islam atau sebaliknya.
Selain menjadi mukzijat besar yang membuktikan kenabian Muhammad saw, ia juga adalah saat dimana umat islam dianugerahi ibadah solat sebagai Mikraj roh kepada Allah setiap hari.
Kedatangan Rejab juga dirasakan begitu istimewa kerana ia menandakan hampirnya ketibaan tetamu agung Ramadhan al-Mubarak.
Oleh yang demikian, marilah kita bersama mengambil iktibar dan memahami maksud yang tersirat disebalik peristiwa besar ini. Agar kita sentiasa berada dalam lingkungan rahmat Ilahi Insyallah.
INFO: Ikuti peristiwa Israk & Mikraj selanjutnya di  http://bit.ly/IsrakMikrajSK

Rasa Syukur Membuat Hidup Terasa Indah

  • Rasa syukur membuat hidup kita menjadi indah,
  • Rasa syukur mengubah apa yang kita miliki saat ini menjadi lebih berharga, 
  • Rasa syukur mengubah masalah yang kita miliki menjadi hikmah yang bernilai,
  • Rasa syukur mengubah hidangan sederhana terasa menjadi istimewa, 
  • Rasa syukur mengubah rumah yang sempit terasa lapang dan nyaman,
  • Rasa syukur mengubah kegagalan menjadi pelajaran berharga, 
  • Rasa syukur mengubah kekeruhan suasana menjadi kejernihan, 
  • Rasa syukur mengubah yang tidak nyaman menjadi menyenangkan,
  • Rasa syukur mengubah penolakan menjadi penerimaan, 
  • Rasa syukur mengubah kebenciaan di hati menjadi kasih sayang, 
  • Rasa syukur menciptakan kedamaian dan ketenangan hati, 
  • Rasa syukur mengubah emosi menjadi latihan kesabaran,
  • Rasa syukur menjadikan masa lalu sebagai kenangan manis, 
  • Rasa syukur menjadikan masa sekarang keindahan dan kesenangan, 
  • Rasa syukur menjadikan hari esok penuh harapan,
  • Rasa syukur menciptakan visi ke depan yang penuh harapan Bila hatimu dipenuhi rasa syukur,Hidup menjadi selalu indah dan damai



Monday, June 20, 2011

Sunday, June 19, 2011

Pemergian Pak Uda untuk selamanya..AL-FATIHAH..


Pak Uda telah meninggal dunia jam 10.30 pagi tadi di IJN .Al Fatihah....
Zami Ismail merupakan seorang pelawak dan pelakon Malaysia yang terkenal. Paling diingati ialah peranan beliau dalam siri sitcom televisyen `Pi Mai Pi Mai Tang Tu' sebagai Pak Uda

Wednesday, June 15, 2011

Wordless Wednesday#1


Maksud Wordless Wednesday : Pada hari rabu, semua blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan apa2x description untuk explain gambar tersebut, biar gambar yang menceritakan tanpa korang letak apa2x penjelasan 

Monday, June 13, 2011

Bilik belajar Asrama SMK Datuk Syed Ahmad terbakar

KUALA NERANG : Sebuah bilik belajar di Asrama Putera Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Datuk Syed Ahmad di sini terbakar awal pagi ini.

Ketua Sektor Pengurusan dan Pembangunan Kemanusiaan Jabatan Pelajaran Negeri berkata, Mohamad Abd Hamid berkata kebakaran pada pukul 2 pagi itu disedari oleh pelajar yang tinggal berhampiran bilik belajar berkenaan.

``Bilik belajar itu terletak di tingkat dua asrama dan terdapat 106 pelajar lelaki yang terdiri daripada pelajar Tingkatan Satu hingga Lima menginap di asrama itu," katanya kepada pemberita selepas melawat lokasi kebakaran hari ini.


Beliau berkata semua pelajar ditempatkan di surau sekolah berkenaan buat sementara waktu.

Seorang pelajar yang enggan dikenali berkata dia terhidu bau asap dan terus memaklumkan perkara itu kepada rakan-rakan lain.

``Ramai yang sedang tidur ketika kejadian dan kami kelam-kabut keluar dari asrama untuk menyelamatkan diri.

``Nasib baik bomba bertindak pantas dan api dapat dikawal sebelum merebak ke bilik kami," katanya. 
Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Nerang Abdul Manaf Yusof berkata sebuah jentera dengan lima anggota dari balai bomba itu mengambil masa kira-kira 20 minit untuk mengawal kebakaran.

Punca kebakaran masih dalam siasatan manakala jumlah kerugian dianggarkan RM5,600, katanya. - BERNAMA 



   Dari sumber: www.bharian.com.my

Wednesday, June 8, 2011

Ucapan Terima Kasih Untuk Follower Yg Ke 1000


Salam semua....
Allamdulillah siapa sangka br 10 bulan saya berjinak-jinak dalam dunia blogging akhirnya follower blog nie mencecah ke 4 angka petang ni iaitu sebanyak 1000 follower...
saya terharu dengan kesudian kawan2 semua berkunjung ke
 blog saya yang x seberapa nie 
saya mengucapkan ribuan malahan jutaan terima kasih untuk semua followers saya yg kini telah mencecah 1000 ++  saya memang SAYANG korang semua.. mmmuuuaaaahhhhh......  Harapan sya Harap hubungan kita semua akan terus terjalin..

Skrg nie mesti nak tau kan sapa follower saya yg ke 1000 tue kan? betul tak? okey sy bg tahu skrg Dia ialah Alia Natasha ....korang nak tau alia nie br umur 14thn
dah bijak dlm dunia blogging korang yg tau lbh lanjut Korang datang la terjah blog dia
alia saya tak ada hadiah utk alia...minta maaf yer alia sy sekadar ucapan terima kasih yang tak terhingga untuk




Tuesday, June 7, 2011

Petua Untuk Hati

Istimewa untuk hati yang sedang bersedih, jiwa yang sedang berduka, minda yang sedang berkecamuk, inilah petua terbaik buat mengubat resah dan gundah:



  • Amalkan tasbih, tahmid dan takbir - Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada anaknya Siti Fatimah.



    • Berdoa - Mohonlah kepadaNya. Ingatlah, doa itu senjata bagi orang mukmin.
    • Sibukan diri dengan sesuatu - Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran & pelbagai bahan bacaan, terlibat dengan aktiviti usrah, kemasyarakatan dan sebagainya.
    • Luahkan perasaan anda - Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya (sebaiknya yang ada pertalian darah atau orang yang arif dalam agama), menulis diari atau catatan harian, menulis blog dan sebagainya.
    • Senyum - Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Senyumlah dihadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran dan hati.

    BEN ASHAARI AJAK TUKAR LINK


    Salam 1 Malaysia....

    NAK JOIN KLIK KAT SINI

    Monday, June 6, 2011

    Jom Tukar Suka Sama Suka Link Blog

    Assalammulaikum semua....

    Berminat Nak Join Sila Lah Click Sini

    TUTUP MALAM NIE PUKUL 10.00 MLM

    Saya nak boleh ?


    Assalammualaikum
    En Ben saya nk2 jgk blog saya tersenarai
    dlm bloglist En Ben...harap2 saya bertuah
    hehe3...

    SAPA BERMINAT NK JOIN KLIK KAT SINI

    TUTUP 4.30 PTG NIE

    Wednesday, June 1, 2011

    ~ Hepi BesDay Haziq IrFan ~

      

     Nie lah  haziq skrg...makin chubby 

    Salam 1 Malaysia.....
    Hepi besday haziq yang ke6 tahun.....besday haziq pada 31.5.2005 kemarin 
    sorry makjang lambat wish
     makjang ucapkn moga2 pnjng umo n makjang doakan moga2
    haziq cepat boleh berjalan,dh umo 6thn tp xblh berjalan
    macam kanak2 lain kesian tau kt haziq ..moga2 jgk menjadi ank yg baik,bijak 
     taat pada abah dan mama haziq
    tahniah untuk haziq jugak kerana dpt adik br...hari adik haziq balik umh
    haziq demam smpai skrg haziq x berapa sihat lg
    kecian haziq...

    Korang ada tak saudara mara korang yg masa kecil2 lambat boleh berjalan
    seperti masalah macam anak buah saya dh umo 6thn
    tapi tak boleh berjalan lagi kot2 ada petua apa2 supaya blh berjalan
    doc pn dok follow up jgk tp xkesan ape2 jgk.....kesian la bila tgok dia dok tgok kawan2
    berlari sana sini tp dia tak sperti itu....sedih la
    kalau bab berckap dia mmg ckap pndai...
    doa2 ayat2 Al Quran byk dia pndai menghafal...mmg dia bijak kalau bab 
    ayat2 Al Quran nie itu la keistemewaan Tuhan bg kt dia

    nie haziq masa umur 3thn

    Nie haziq dgn mama nya

    Nie lah adik br haziq lahir pada 25.5.2011